Bericht openen

Heb jij ook zo’n rommelkamer?

Geef het dan een functie. We deden het thuis met de kamer van mijn dochter, Brynn. De oude babykamer, deed dienst als logeerkamer, voor die ene logé die we nooit hadden. Dus het werd een rommelkamer. Zonde van de ruimte! We hebben de kamer bij de slaapkamer van Brynn getrokken.

Haar kamer was op zich prima qua formaat. Maar het is toch veel fijner als je de ruimte hebt en de rommel niet wilt, om de ruimte te gebruiken?  Brynn haar kamer was sowieso toe aan een update. Ze wordt 10 en was wel klaar met de bedstee, de poppen en het roze in haar kamer. Het viel op zich wel mee, maar als je er eenmaal klaar mee bent, dan zie je alleen maar roze 😉.

Hoe ik het aanpakte

Ik ging aan de slag met een ontwerp voor de hele etage met de drie slaapkamers, want ik zag mogelijkheden. Wanneer we de kamers samentrokken, konden we de inloop van Brynn haar kamer (deurbreed) doortrekken en er twee inloopkasten van creëren. De twee inloopkasten kwamen tussen de twee slaapkamers, met elk een eigen ingang. Dus in plaats van grote (meestal hopeloos in de weg staande) kledingkasten in de kamers, zag ik twee mooie vlakke muren met barndoors voor me.

Ik besprak mijn plan met de timmerman en hij vond het een goed uitvoerbaar plan. Dus door. Ik ging verder met een interieurontwerp voor de nieuwe kamer van Brynn.

Macaron

Om de een of andere reden werd ik geïnspireerd door een macaron. Nu is mijn tweede passie wel bakken, dus op zich niet zo gek dat gebak mij inspireert. De macaron had een mooie lila vulling en de koekjes hadden een mooie naturelle  crème kleur.

Mijn associaties met die macaron waren het goede Franse leven, lavendelvelden, luchtigheid, strandgevoel.

Hierom heen maakte ik het moodboard. Het was helemaal de sfeer die Brynn graag wilde.

Indeling

Daarna ging ik aan de slag met de indeling. De kamer was een stukje groter dan ze had en hij mag gevuld worden. Anders heb je een hele grote kamer zonder sfeer. Ik bedacht een optische tweedeling van houten latten om de functies van slapen en chillen te scheiden. Het bed, wat ze had was een zelfgemaakte bedstee. Deze konden we niet hergebruiken. En we gingen op zoek naar een alternatief. Brynn vond zelf op Marktplaats een steigerhouten bed, die ze heel mooi vond. En hij paste prima in het ontwerp. Een rotan hangstoel, een grote op maat gemaakte wandkast met werkplek en een paar mooie planten maakten het ontwerp af.

Kleuren

De kleuren van de macaron waren ook mijn uitgangspunt voor het kleurpalet. Een vergrijsde paars gecombineerd met twee verschillende ecru tinten. Met het hout samen, vormt het een hele sfeervolle, rustige slaapkamer, met ruimte om te chillen met haar vriendinnen. Toch wel even wat anders dan het zuurstokroze wat ze op de muur had.

Brynn is erg blij met haar nieuwe kamer en vooral met haar nieuwe bed en haar hangstoel. Het was de verbouwing meer dan waard!

Bericht openen

Al zo groot…

Mijn zoon, Dylan, is na de zomer naar de brugklas gegaan. Wat een jaar om van school te moeten wisselen. Maar ook de hoogste tijd om zijn kamer eens een update te geven van kinderkamer naar tienerkamer. De nieuwe kamer moet met ruimte hebben om te gamen, tv te kijken, te chillen, maar ook ruimte om te kunnen werken aan schoolwerk. Een mooie uitdaging onder een van de meest kritisch blikken.

De nieuwe kamer moet met ruimte hebben om te gamen, tv te kijken, te chillen, maar ook ruimte om te kunnen werken aan schoolwerk. Een mooie uitdaging onder een van de meest kritisch blikken.

Dylan had al jaren een leuke kamer met een groot voetbalstadium behang op 1 wand, een groene muur, met rode lockerkasten, waarmee we een soort van kleedkamer maakten.

Verder staat er een steigerhouten bed dat we wilden houden.

De rode lockers hebben we verkocht, de ladenkast en de twee vierkante vakken kasten (Ikea) hebben we gehouden.

IKEA hack

Ik bedacht namelijk een ontwerp met als basis deze kasten en het bed. Vanuit het bed maakten we een lang bureau. We ondersteunden dit met de ladenkast. Via Marktplaats kochten we er een vierkante vakken kast bij. Zo creëerden we een plafondhoge kast aan het eind van het bureau.

Door het bed, het bureau en de hoge kast te verbinden, is het rustiger dan losse meubels. Het wordt een geheel en we behouden veel ruimte voor een gameplek. Op het bureau is plek om te werken, de televisie staat er op en achter zijn bed heeft Dylan zijn verzameling Formule 1 auto’s uitgestald.

Blauw

Voor wat betreft de kleuren, Dylan wilde zelf graag donkerblauw als kleur in zijn kamer. Hij heeft grijze gordijnen en die wilden we ook houden. Dat samen met het steigerhout was mijn uitgangspunt. Daarbij is de kamer gelegen op het noorden, dus vrij snel donker. Dus die blauw was goed, maar niet te koel. Ik kwam uit op een vergrijsde blauw in combinatie met een zacht blauwgroen. Het blauw kwam op de achterwand.

Omdat we de rommelkamer gaan samenvoegen met de slaapkamer van Brynn (zijn zusje) konden we tussen de twee slaapkamers ruimte creëren voor twee gelijke inloopkasten. Daar is voldoende ruimte voor Dylans kleding, voetbaltas, en dat soort dingen.

Grappig was, en daarom wel heel belangrijk om te kijken hoe een kleur echt overkomt in de ruimte zelf: op de ncs code zag ik dat het donkerblauw had wel een vleugje groen in zich heeft. Maar in Dylans kamer was deze echt wel blauw. In Brynn haar kamer (zuiden) echter, oogde hij ook echt wat meer groenblauw.

Om er wat spanning in te brengen en de functies in de kamer wat te scheiden, heb ik de werkplek en de gameplek op het oog wat gescheiden van het slaapgedeelte met een kleurvlak in een goudbruine tint (die ook in met het licht veranderd van groen naar bruin).

Dylan was buiten voetballen en we waren net klaar toen hij thuis kwam. De blik in zijn ogen toen hij het resultaat sprak boekdelen. En daar doe je het voor!

Bericht openen

Dankbaar hospice

In 2019 zag mijn vriendin een oproepje in de krant van het Hospice in Almere. Omdat ze van plan waren te verhuizen naar een grotere locatie, waren ze op zoek naar een interieurontwerper om met ze mee denken over de juiste sfeer. Een thuisgevoel, verwoordde de voorzitter het.

Hoewel ik midden in mijn studie binnenhuisarchitectuur zat, stuurde ik toch een mail. Dat ik nog bezig was met de opleiding, maar dat het me een geweldige eer zou vinden om bij te dragen aan een fijn verblijf voor de bewoners.

Hoe het begon

Het Hospice had meerdere reacties ontvangen van ontwerpers. Maar ze vonden dat mijn verhaal er uitsprong en wilden graag kennis maken om verder te praten. Ik had de oproep ook besproken ook in de klas en alle cursisten waren enthousiast. Omdat het best veel was om het alleen op te pakken, ging een van mijn klasgenoten mee naar de afspraak. Ook omdat het ons een mooie uitdaging leek om de opdracht samen uit te werken.

Het was een leuk gesprek en we kregen dan al snel de bevestiging: we mochten de opdracht doen. We hadden een klankbord in een gepensioneerde interieurarchitect, maar wij waren in de lead.

In je element

We bedachten het concept ‘In je element’ wat terugvoert naar de vier elementen, aarde, vuur, water en lucht, de vier oerprincipes waaruit alles is opgebouwd. Ook de mens.

Dit concept visualiseerden we met een moodboard om het te presenteren voor een vertegenwoordiging van het Hospice. Zij waren direct enthousiast over het concept en we konden nu echt verder.

Vandaar uit werkten we het ontwerp verder uit in natuurlijke kleuren, materialen, meubelen en licht voor de leefruimtes, de kamers en de stilteruimte. We moesten uiteraard wel rekening houden met de gebruikerseisen voor de zorg. Maar ondanks dat, zijn we er in geslaagd een warme welkome sfeer te realiseren, waar iedereen zich thuis voelt. Zowel de bewoners als de bezoekers. De kamers van de bewoners hebben ook elk een eigen karakter gekregen. En in de leefruimtes zijn gezellige verblijfruimtes geworden om samen televisie te kijken, spelletjes te spelen of te puzzelen.

Het Hospice is in de zomer van 2020 verhuisd. Door Covid-19 was er helaas geen mogelijkheid geweest om het eindresultaat te bekijken.

 

Scroll naar boven