Dankbaar hospice

In 2019 zag mijn vriendin een oproepje in de krant van het Hospice in Almere. Omdat ze van plan waren te verhuizen naar een grotere locatie, waren ze op zoek naar een interieurontwerper om met ze mee denken over de juiste sfeer. Een thuisgevoel, verwoordde de voorzitter het.

Hoewel ik midden in mijn studie binnenhuisarchitectuur zat, stuurde ik toch een mail. Dat ik nog bezig was met de opleiding, maar dat het me een geweldige eer zou vinden om bij te dragen aan een fijn verblijf voor de bewoners.

Hoe het begon

Het Hospice had meerdere reacties ontvangen van ontwerpers. Maar ze vonden dat mijn verhaal er uitsprong en wilden graag kennis maken om verder te praten. Ik had de oproep ook besproken ook in de klas en alle cursisten waren enthousiast. Omdat het best veel was om het alleen op te pakken, ging een van mijn klasgenoten mee naar de afspraak. Ook omdat het ons een mooie uitdaging leek om de opdracht samen uit te werken.

Het was een leuk gesprek en we kregen dan al snel de bevestiging: we mochten de opdracht doen. We hadden een klankbord in een gepensioneerde interieurarchitect, maar wij waren in de lead.

In je element

We bedachten het concept ‘In je element’ wat terugvoert naar de vier elementen, aarde, vuur, water en lucht, de vier oerprincipes waaruit alles is opgebouwd. Ook de mens.

Dit concept visualiseerden we met een moodboard om het te presenteren voor een vertegenwoordiging van het Hospice. Zij waren direct enthousiast over het concept en we konden nu echt verder.

Vandaar uit werkten we het ontwerp verder uit in natuurlijke kleuren, materialen, meubelen en licht voor de leefruimtes, de kamers en de stilteruimte. We moesten uiteraard wel rekening houden met de gebruikerseisen voor de zorg. Maar ondanks dat, zijn we er in geslaagd een warme welkome sfeer te realiseren, waar iedereen zich thuis voelt. Zowel de bewoners als de bezoekers. De kamers van de bewoners hebben ook elk een eigen karakter gekregen. En in de leefruimtes zijn gezellige verblijfruimtes geworden om samen televisie te kijken, spelletjes te spelen of te puzzelen.

Het Hospice is in de zomer van 2020 verhuisd. Door Covid-19 was er helaas geen mogelijkheid geweest om het eindresultaat te bekijken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven