De keuze om duurzaamheid als uitgangspunt te nemen voor mijn interieurontwerpen was eigenlijk geen keuze. Ik werkte jaren bij Kringloopwarenhuis Het Goed! Je wordt vanzelf bewuster van het belang van hergebruik als je er dagelijks mee bezig bent.
Ik was nog jong toen de eerste kringloopwinkel, GoedZooi, in de Noordoostpolder geopend werd. Dat was mijn eerste kennismaking met duurzaamheid, al was ik me daar toen nog niet zo van bewust.
Toen ik er kwam werken, was Het Goed, zoals het nu heet, een landelijke kringlooporganisatie met 16 winkels.
Trendsetter
Hoewel ik als tiener al plattegronden en schaalmodellen van mijn meubels in mijn slaapkamer maakte, is bij de kringlooporganisatie mijn interesse in interieur, kleur en trends weer helemaal aangewakkerd. Dagelijks waren we bezig de mindset van mensen te beïnvloeden door gebruikte spullen als gewoon goed te presenteren. Dat deden we door woon- en fashiontrends te matchen met ingezamelde meubels en kleding.
En niet onopgemerkt! We werden gevraagd voor de Woonbeurs in de RAI in Amsterdam. Op een mooie stand met ‘gepimpte’ kasten, tafels en stoelen gaven wij workshops in creatief hergebruik.
Veel bezoekers verlieten dat jaar de beurs met een mooie beleving, een goed gevoel en een zelfgemaakte etagère van oud servies.
Ik winkel graag in kringloopwinkels. En overbodige spullen breng ik daar ook. Wij geven hierdoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans, we verkleinen de afvalberg en beperken de uitputting van grondstoffen voor nieuwe producten.
Gezonde leefomgeving
Na zeven jaar bij Het Goed te hebben gewerkt, verhuisde ik naar Almere en vond ik daar de baan bij Aeres Hogeschool Almere. Met kinderen is op een school werken, met schoolvakanties vrij natuurlijk wel ideaal, maar dat de hogeschool zich ook bezig houdt met duurzaamheid en welzijn voor mens en natuur gaf toch wel de doorslag. Het voelde na Het Goed als een goed vervolg van mijn loopbaan.
Inmiddels werk ik alweer 9 jaar voor Aeres. Toen ik de studie binnenhuisarchitectuur deed, sprak ik een collega die bezig is met onderzoek naar (binnen)groen in relatie tot onze gezondheid. Zo interessant! Groen in je interieur maakt dat je je als mens beter voelt en het heeft een positieve invloed op de creativiteit, productiviteit, het concentratievermogen en je gezondheid.
Waar je mee omgaat…! Want die duurzame samenleving, dat wil ik ook, gezonde mensen, ja! Maar hoe je het wilt doen, het begint in ieder geval bij jezelf.
Mijn bijdrage
Toen we tijdens de ondernemerscursus van de NIA we onze niche bespraken, lag het dan ook zo voor de hand om mijn passie voor interieurontwerp te combineren met duurzaamheid.
Duurzaam voor mens en omgeving.
Er is natuurlijk zo veel wat je kunt om bewust bezig te zijn. Het zou ultiem zijn om daadwerkelijk alles te kunnen doen. Naast de kleine persoonlijke dingen zie ik mijn bijdrage aan een duurzame samenleving in het ontwerpen van duurzaam interieurs.