Bericht openen

Wat ik deed voor Aeres Hogeschool Almere

Wat als je net je diploma binnenhuisarchitectuur hebt gehaald en de school waar je als marketingadviseur werkt, nieuw gaat bouwen? Dan hoop je dat je iets mag betekenen bij het proces. En als de vraag dan komt, wat zeg je dan? Ja natuurlijk!

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder. Leuk om even terug te kijken. Mijn uitgangspunt was het bij elkaar brengen van de visie van Aeres Hogeschool Almere en de wensen en de behoeften van de gebruikers.

Maar uiteindelijk deed ik veel meer ūüėČ

Met een projectgroep inventariseerde ik de wensen en de behoeften voor de verschillende ruimtes, zoals lokalen, vergaderruimtes, kantoren, etc. Ik bedacht een concept passend bij de thema’s van de etages: bodem, water, mens & leefomgeving, food en lucht. Het kleur- en materialenplan, lichtplan, beplantingsplan en een meubelplan vertaalde ik in een Programma van Ambitie voor de leveranciers.

Duurzaam interieur

Een deel van het meubilair uit de lokalen verhuist mee. Daarnaast wordt er meubilair gerefurbisht en is er nieuw meubilair met hergebruikte en/of natuurlijke materialen. Op de trappen en de collegezaal bijvoorbeeld komen kussens van tentdoek. In verschillende ruimtes zien we gerefurbishte tafels, gemaakt van trapleuningen met nieuwe stoelen met een basis van vilt en hennep. Er komen greendividers gemaakt items uit het oude opslagpand van Rijksmuseum. Om zo maar even wat te noemen!

Ik ben erg trots en dankbaar dat ik zo’n belangrijke rol heb mogen hebben in hoe het interieur van het gebouw er uit komt te zien.

Nu wil jij natuurlijk ook gezondere werkomgeving! Want wat voor een schoolgebouw geldt, werkt natuurlijk ook voor een kantoor. Laat mij weten wat ik voor jou kan doen.

 

Bericht openen

Uitgebouwd, maar wat ruim?

Chantal & Pim kochten met hun drie kinderen een nieuw huis verder op in hun eigen straat. Een mooi hoekhuis, met veel meer mogelijkheden dan hun oude huis, dus de beslissing was snel genomen. Ze besluiten al snel om van die mogelijkheden meteen gebruik te maken en realiseren een aanbouw en de al jaren gewenste open haard. Er is een ruimte bij gekomen, maar door de aanpassingen blijkt de inrichting van de woonkamer en keuken ineens toch niet zo gemakkelijk meer. Ook omdat ze het huidige meubilair nu nog willen behouden.  

Teveel wit!

Chantal kwam bij mij en vroeg of ik haar kon helpen met de indeling en of ik nog wat anders kon bedenken op de muren, want wit was het toch ook niet helemaal. Na de hele verbouwing hadden ze zelf geen energie meer om iets creatiefs te bedenken. Natuurlijk wilde ik ze helpen en nadat ik van alles over het gezin gevraagd had, vroeg ik of ze nog puf hadden om een eigen moodboard te maken. Gelukkig was Chantal al een eind op weg met een moodboard op Pinterest en daar zijn ze verder mee gegaan.

We bespraken het moodboard en ik zei dat ik een rustig beeld, met natuurlijke vergrijsde kleuren, dus in dit geval een mooi Scandinavische sfeer zag en dat ze daar veel mee kunnen. Maar Chantal wilde helemaal geen Scandinavisch! Ja, wel heel mooi, maar ze had ook eigenlijk iets meer kleur, zoals roze in gedachte. Dus ging ze terug naar Pinterest! Ik vind het superbelangrijk om het moodboard te bespreken en te vertellen hoe ik het beeld zie en interpreteer. In dit geval had Chantal toch net iets anders in gedachten dan ze zelf liet zien. Van het aangepaste moodboard van Chantal maakte ik het concept Urban Vibes en Chantal en Pim waren direct enthousiast.  

Voor het interieurontwerp is mij gevraagd rekening te houden met een kinderhoekje, een fijne centrale plek om te eten en te knutselen. Een plekje om te lezen, een plekje bij de open haard, maar ook met z’n alleen televisie kunnen kijken. Omdat het om bestaande meubelen ging, die in een nieuwe ruimte geplaatst moeten worden, waaronder ook een piano, was het wel even puzzelen. Ik merkte al snel dat de open haard eigenlijk net verkeerd zat. Had ik er eerder bij betrokken geweest, had ik hem net even iets opgeschoven. Maar de situatie is nu eenmaal, zoals hij is.  

Door de aanbouw is de kamer veel langer geworden. Deze ruimte moet je dan ook goed benutten om het gezellig te maken. Om deze reden heb ik de eethoek een kwartslag gedraaid. In het zitgedeelte heb ik om de open haard een lage kast (voor spelletjes en voor hout) bedacht. Hier komt ook de televisie boven, zodat de televisie en de open haard in een zichtlijn komen. Voor het speelhoekje hadden zij een kleine ruimte achter de zithoek. Ik heb dat deels afgeschermd, zodat de bank ook mooier staat en niet zo in de brede doorgang van de kleine ruimte. De piano verplaatste ik van de lange muur naar de korte muur. Een veel mooiere plek en zo benut je ook alle ruimte van de kamer.  

Ik deed ook een voorstel voor de kleuren en een behang. Met kleur en materiaal kun je ook heel mooi de verschillende functies in de ruimte benadrukken. In zo’n grote kamer is dat ook goed om te doen. Nu hadden Chantal en Pim al een open haard, wat de muur al wat brak, maar niet op de juiste plek. Met kleurgebruik maakte ik het zitgedeelte wat groter, markeerde ik het eetgedeelte en met de wand aan de overkant in een kleur, maakte ik het een geheel. De kleuren zijn natuurlijk gebleven, maar wel sfeervol aanwezig.

Chantal en Pim zijn heel blij met het ontwerp en vinden het fijn dat ze nu gewoon mijn idee√ęn kunnen uitvoeren en niet na zo‚Äôn grote verbouwing nog hoeven nadenken over hoe en wat.

 

review

"De verbouwing was klaar. We dachten dat we met een heel grijze offwhite wel wegkwamen. Maar nee, dat was een totale misrekening. Zo'n mooi huis, maar geen sfeer. Mascha heeft met kleur en een andere indeling voor onze bestaande meubels echt sfeer in ons nieuwe huis te brengen. Superbedankt, Mascha".

Pim & Chantal (Arnhem)

Bericht openen

Hoe groen is Aeres Hogeschool Almere

Buiten de zonnepanelen, het glas met de zonnepanelen, de levend groene gevel, de wateropslag, gerefurbishte meubilair en meubilair van gebruikte materialen, etc. Hoe groen wordt Aeres Hogeschool Almere?

Er is heel veel aandacht voor groen in het interieur van Aeres Hogeschool Almere. Studenten zich onder andere bezig met het vraagstuk: ‚Äėhoe houden we de mens gezond‚Äô.

Een van de onderzoeken hierbij gaat over de invloed van groen op onze gezondheid. Het is voor mij natuurlijk erg interessant om de bevindingen te volgen want duurzaamheid houdt bij mij niet op bij materiaalgebruik.

Onderzoeken wijzen uit dat binnengroen meer dan alleen esthetische waarde heeft. Natuurlijk zorgen planten voor sfeer en maken ze huiselijk. Maar planten voelen ook fijn, omdat ze CO2 omzetten in zuurstof, waardoor de luchtvochtigheid en -kwaliteit verbetert. Daarbij hebben planten een positieve invloed hebben op de akoestiek in de ruimte.

Feel good!

Planten maken dat je zelf ook beter voelt. Ga maar eens bij jezelf na welke ruimte jij binnen zou lopen: een kale ruimte of een ruimte met planten. Daarnaast is bewezen dat planten een positieve invloed hebben op onze creativiteit, productiviteit, het concentratievermogen en misschien wel het belangrijkste, een grote impact op ons ziekteverzuim.

Het is dan ook weer niet nodig om het hele gebouw vol met planten te zetten. Onze gemoedstoestand verbetert namelijk ook door levend groen te combineren met elementen uit de natuur, zoals organische vormen, natuurlijke kleuren en texturen, natuurfotografie en -geluiden.

Hoe doen we dat dan op een school?

De studenten houden zich bezig met thema’s die gericht zijn op een duurzame toekomst. En omdat er vraagstukken zijn, waar niet altijd direct antwoorden op zijn, is het belangrijk dat de docenten studenten een schoolgebouw krijgen dat positief bijdraagt aan het concentratievermogen en hun creativiteit.

Groene leeromgeving

Er is dan ook heel veel levend groen in de open ruimtes en als afscheiding voor lokalen bedacht. Ook zijn de kleuren die we gebruiken natuurlijk en er zijn een groot aantal wanden behangen met natuurfotografie.

In een aantal lokalen komen tafels, waarin plantenbakken worden verwerkt, waar opgekweekte planten vanuit het plantenlab in gezet kunnen worden, maar natuurlijk ook verse kruiden voor de thee in de pauze.

Leuk is dat studenten het effect van groen in lokalen en kantoren nog nader gaan onderzoeken de komende tijd, door een kaal lokaal en kantoor te vergelijken met en een lokaal en kantoor met optimaal groen.

Nu wil jij natuurlijk ook gezondere werkomgeving! Want wat voor een schoolgebouw geldt, werkt natuurlijk ook voor een kantoor. Laat mij weten wat ik voor jou kan doen.

 

Bericht openen

Heb jij ook zo’n rommelkamer?

Geef het dan een functie. We deden het thuis met de kamer van mijn dochter, Brynn. De oude babykamer, deed dienst als logeerkamer, voor die ene logé die we nooit hadden. Dus het werd een rommelkamer. Zonde van de ruimte! We hebben de kamer bij de slaapkamer van Brynn getrokken.

Haar kamer was op zich prima qua formaat. Maar het is toch veel fijner als je de ruimte hebt en de rommel niet wilt, om de ruimte te gebruiken? ¬†Brynn haar kamer was sowieso toe aan een update. Ze wordt 10 en was wel klaar met de bedstee, de poppen en het roze in haar kamer. Het viel op zich wel mee, maar als je er eenmaal klaar mee bent, dan zie je alleen maar roze ūüėČ.

Hoe ik het aanpakte

Ik ging aan de slag met een ontwerp voor de hele etage met de drie slaapkamers, want ik zag mogelijkheden. Wanneer we de kamers samentrokken, konden we de inloop van Brynn haar kamer (deurbreed) doortrekken en er twee inloopkasten van cre√ęren. De twee inloopkasten kwamen tussen de twee slaapkamers, met elk een eigen ingang. Dus in plaats van grote (meestal hopeloos in de weg staande) kledingkasten in de kamers, zag ik twee mooie vlakke muren met barndoors voor me.

Ik besprak mijn plan met de timmerman en hij vond het een goed uitvoerbaar plan. Dus door. Ik ging verder met een interieurontwerp voor de nieuwe kamer van Brynn.

Macaron

Om de een of andere reden werd ik ge√Įnspireerd door een macaron. Nu is mijn tweede passie wel bakken, dus op zich niet zo gek dat gebak mij inspireert. De macaron had een mooie lila vulling en de koekjes hadden een mooie naturelle¬† cr√®me kleur.

Mijn associaties met die macaron waren het goede Franse leven, lavendelvelden, luchtigheid, strandgevoel.

Hierom heen maakte ik het moodboard. Het was helemaal de sfeer die Brynn graag wilde.

Indeling

Daarna ging ik aan de slag met de indeling. De kamer was een stukje groter dan ze had en hij mag gevuld worden. Anders heb je een hele grote kamer zonder sfeer. Ik bedacht een optische tweedeling van houten latten om de functies van slapen en chillen te scheiden. Het bed, wat ze had was een zelfgemaakte bedstee. Deze konden we niet hergebruiken. En we gingen op zoek naar een alternatief. Brynn vond zelf op Marktplaats een steigerhouten bed, die ze heel mooi vond. En hij paste prima in het ontwerp. Een rotan hangstoel, een grote op maat gemaakte wandkast met werkplek en een paar mooie planten maakten het ontwerp af.

Kleuren

De kleuren van de macaron waren ook mijn uitgangspunt voor het kleurpalet. Een vergrijsde paars gecombineerd met twee verschillende ecru tinten. Met het hout samen, vormt het een hele sfeervolle, rustige slaapkamer, met ruimte om te chillen met haar vriendinnen. Toch wel even wat anders dan het zuurstokroze wat ze op de muur had.

Brynn is erg blij met haar nieuwe kamer en vooral met haar nieuwe bed en haar hangstoel. Het was de verbouwing meer dan waard!

Bericht openen

Al zo groot…

Mijn zoon, Dylan, is na de zomer naar de brugklas gegaan. Wat een jaar om van school te moeten wisselen. Maar ook de hoogste tijd om zijn kamer eens een update te geven van kinderkamer naar tienerkamer. De nieuwe kamer moet met ruimte hebben om te gamen, tv te kijken, te chillen, maar ook ruimte om te kunnen werken aan schoolwerk. Een mooie uitdaging onder een van de meest kritisch blikken.

De nieuwe kamer moet met ruimte hebben om te gamen, tv te kijken, te chillen, maar ook ruimte om te kunnen werken aan schoolwerk. Een mooie uitdaging onder een van de meest kritisch blikken.

Dylan had al jaren een leuke kamer met een groot voetbalstadium behang op 1 wand, een groene muur, met rode lockerkasten, waarmee we een soort van kleedkamer maakten.

Verder staat er een steigerhouten bed dat we wilden houden.

De rode lockers hebben we verkocht, de ladenkast en de twee vierkante vakken kasten (Ikea) hebben we gehouden.

IKEA hack

Ik bedacht namelijk een ontwerp met als basis deze kasten en het bed. Vanuit het bed maakten we een lang bureau. We ondersteunden dit met de ladenkast. Via Marktplaats kochten we er een vierkante vakken kast bij. Zo cre√ęerden we een plafondhoge kast aan het eind van het bureau.

Door het bed, het bureau en de hoge kast te verbinden, is het rustiger dan losse meubels. Het wordt een geheel en we behouden veel ruimte voor een gameplek. Op het bureau is plek om te werken, de televisie staat er op en achter zijn bed heeft Dylan zijn verzameling Formule 1 auto’s uitgestald.

Blauw

Voor wat betreft de kleuren, Dylan wilde zelf graag donkerblauw als kleur in zijn kamer. Hij heeft grijze gordijnen en die wilden we ook houden. Dat samen met het steigerhout was mijn uitgangspunt. Daarbij is de kamer gelegen op het noorden, dus vrij snel donker. Dus die blauw was goed, maar niet te koel. Ik kwam uit op een vergrijsde blauw in combinatie met een zacht blauwgroen. Het blauw kwam op de achterwand.

Omdat we de rommelkamer gaan samenvoegen met de slaapkamer van Brynn (zijn zusje) konden we tussen de twee slaapkamers ruimte cre√ęren voor twee gelijke inloopkasten. Daar is voldoende ruimte voor Dylans kleding, voetbaltas, en dat soort dingen.

Grappig was, en daarom wel heel belangrijk om te kijken hoe een kleur echt overkomt in de ruimte zelf: op de ncs code zag ik dat het donkerblauw had wel een vleugje groen in zich heeft. Maar in Dylans kamer was deze echt wel blauw. In Brynn haar kamer (zuiden) echter, oogde hij ook echt wat meer groenblauw.

Om er wat spanning in te brengen en de functies in de kamer wat te scheiden, heb ik de werkplek en de gameplek op het oog wat gescheiden van het slaapgedeelte met een kleurvlak in een goudbruine tint (die ook in met het licht veranderd van groen naar bruin).

Dylan was buiten voetballen en we waren net klaar toen hij thuis kwam. De blik in zijn ogen toen hij het resultaat sprak boekdelen. En daar doe je het voor!

Berichtnavigatie

1 2 3
Scroll naar boven