Bericht openen

Van werkplek naar kantoor

Niemand kan er om heen. Thuiswerken tenzij anders noodzakelijk is.

Vorig jaar half maart. Ik kwam uit een overleg net op tijd om met mijn collega’s de persconferentie te horen. Ja, hoor heel Nederland in lockdown. Nog geen sprake van de sluiting van de scholen, maar voor de zekerheid had ik alles wat ik nodig had  al op mijn onedrive gezet, zodat ik daar vanuit huis ook nog bij kon. De volgende dag kwam het nieuws dat de scholen ook dicht gingen. Dus thuiswerken met z’n allen.

Werkplek

Ik had wel een werkplek boven. Maar dat deelde ik met de kat en de was. En nu kwamen daar ook nog 2 kinderen bij die online les kregen. Niet echt ideaal. Ik werkte vooral op een laptop, maar met het digitale tekenprogramma Sketchup en het werken aan de website bleek dat ook niet fijn te zijn.

Dus ik schafte een desktop aan met twee schermen. Maar die pasten ook niet meer op mijn kleine bureau. Ik sleepte de buitentafels naar boven en zette ze voor het raam. Dat paste het gemakkelijkst met het andere bureau.

Als interieur ontwerper weet ik dat het niet echt ideaal is om voor het raam te zitten, omdat je steeds van de computer in het licht kijkt. Ook al was het uitzicht prima. Daarbij was ik niet tevreden over mijn achtergrond bij online meetings. Dus er moest wat veranderen. Een betere plek om te werken en een mooiere achtergrond.

Hoe ik het aanpakte

Ik maakte een moodboard voor de sfeer en de kleuren. Een rustig plaatje, met een natuurlijk kleurpalet, maar wel met warme kleuren. De kamer is op het noorden gelegen, dus na een uurtje zon in de ochtend is het een koele kamer. De kleuren geven de warmte, die ik wil.

Hierna ging ik op zoek naar wat ik wilde: een grote kast. Die kwam ik al snel tegen bij de kringloop aan de Markerkant in Almere. Twee bij elkaar passende open kasten die ook nog eens perfect in de ruimte pasten. En mooie planken om ook even dingen op weg te leggen. Ik had eerst bedacht om de kast te schilderen. Maar de kleur van de kast was eigenlijk zo mooi in de ruimte, dat dat eigenlijk jammer was. Dus ik heb de kleur van de muur aangepast op de kast.

Daarna op zoek naar een passend bureau. Breed, maar niet te en diep ook precies genoeg voor de computer, zodat je er om heen kan lopen. Uiteindelijk liet ik underlayment op maat zagen, want ik kwam geen tafel tegen die goed zou passen in de ruimte zonder hem te moeten verzagen. Het bureau plaatste ik dwars op het raam, evenwijdig aan de kast. Op de andere muur heb ik nog genoeg ruimte voor de tekentafel.

Ik ben erg blij met het resultaat. Het is geen werkplek meer, maar een echt kantoor. Het is een fijne plek om te zijn.

Heb je ook een werkplek, maar ben je ook toe aan een kantoor, bel of mail me eens. Ik heb vast nog ideeën waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.

 

Bericht openen

Studio M74 goes international

Het is al leuk als je aanbevolen wordt, maar helemaal als deze aanbeveling komt vanuit de international community in Almere. Een Portugese kennis van mij zag een bericht, dat iemand uit de community op zoek was naar een interieur ontwerper. En zij dacht aan mij! Hoe leuk!

Ik nam contact op met de plaatser van het bericht. En Gosia reageerde meteen. Ze vertelde dat zij en haar man er niet uit kwamen. Ze hadden een mooi huis in Almere Poort, maar ze misten de juiste sfeer. En wat zij mooi vindt, vond haar man niet mooi en andersom.

Geen bruin

Bij de intake vertelde Gosia waar ze naar op zoek waren: nieuw kleuren (maar geen bruin), advies voor een nieuwe indeling en een nieuwe bank en een meer eenduidige stijl. En het moest passen bij de keuken die zwart wit was en de keuken kon niet aangepast worden. Ik vroeg hun beiden een moodboard te maken, om er achter te komen wat zij, maar ook hij het mooist vindt.

In de moodboard die ze maakten zag ik de natuurlijke tinten toch heel duidelijk naar voren komen, vooral bij hem. Zij zat meer in het Scandinavische, terwijl ik bij hem echt naturellen met grote comfortabele plofbanken zag. Hoewel ze overeenkomsten hebben, zagen ze die zelf niet.

Ook voor hem

Voor ik op bezoek ging, had ik een concept uitgewerkt op basis van hun moodboards en de punten uit de intake. En hoewel het een mengelmoes van beiden was, had ik al ingecalculeerd dat het de andere kant op zou kunnen gaan. Je ziet het ook zo vaak op televisie, dat de man toch nog niet helemaal terug ziet, wat hij op zijn moodboard had staan. En dat is jammer! En hij had veel van hetzelfde op zijn moodboard staan, dus dat was ook wel echt wat hij mooi vindt.

Natural Chic

Na goed doorvragen en om me heen te kijken, heb ik het concept aangepast en uitgewerkt in een kleurplan en je raadt het al: met naturelle bruintinten, waarbij ik bij een muur wat meer pittiger bruin heb voorgesteld. Haar moodboard liet wel wat lef zien, maar door het kleurgebruik rustig te houden, past het ook bij hem. Haar eerste reactie was: ‘O bruin?’, maar zei eigenlijk meteen daarna: ‘Ik had niet verwacht dat ik dit zo mooi zo vinden!’ Haar man voelde zich helemaal gekend. Hoe fijn is het dat ik kan afsluiten met iets waar beiden blij mee zijn!

Interieuradvies

Voor wat betreft een nieuwe indeling heb ik geadviseerd om een volgende hoekbank een kwartslag te draaien, zodat je de functie in de kamer optisch wat meer scheidt van het eetgedeelte. Daardoor ontstaat ook een kinderhoekje waar je dan niet zelf steeds naar hoeft te kijken. Qua stijl zag ik dat het wat door elkaar ging. Een ronde strakke zilverkleurige design plafondlamp boven de zithoek, met een rustieke tafel en tafellamp daarnaast. Ik heb geadviseerd zachte materialen te combineren met mooi afgerond hout, zoals de lijnen in de Wishbone chair, maar weg te blijven bij de gladde zilveren elementen.

Door Covid-19 is de uitwerking nog niet gedaan. Ik heb begrepen dat ze inmiddels geschilderd hebben en nu op zoek zijn naar alternatief meubilair.

 

review

I can definitely give my recommendation here. I had a great contact with Mascha, always received a quick response to all of my (multiple) questions. Mascha met me at my place and already gave great advice on the colors, furniture and the possible set up of the living room. For 5 years I had been struggling to make changes that would make the space more inviting, but after meeting with Mascha and later receiving the overall advice, I finally knew what was missing.

Halfway through the changes and I already love the result. For me personally it was important to find an interior designer who is easily approachable and does not let me wait on a response. Also someone who can combine two different tastes of the homeowners. Plus points, if such person is affordable, Mascha delivered it all!

Pascal & Gosia (Almere)

Bericht openen

Eindelijk vertellen

Eindelijk vertellen!

Wat als je net je diploma binnenhuisarchitectuur hebt gehaald, je enorm veel zin hebt om voor jezelf te beginnen en de organisatie waar je als marketingadviseur werkt, nieuw gaat bouwen? Dan hoop je dat je iets mag betekenen bij het proces.

En hoe mocht ik iets betekenen! Na een gebruikersoverleg kwam directeur Wil Bekkering naar me toe en zei dat ze het zo leuk vond dat ik met binnenhuisarchitectuur bezig ben en stelde me de vraag of ik het leuk vond om te helpen met de inrichting van het nieuwe schoolgebouw. Wat zeg je dan? Ja natuurlijk! Ik heb laten zien wat ik gedaan had tijdens de opleiding en mijn meerwaarde in het proces. Ik ken de school natuurlijk supergoed, ik ken de visie, ik ken de mensen die er werken. De directeur kent mijn kwaliteiten in het herkennen van behoeften, verbinden en organiseren. Maar ook kent ze mijn  actiegerichtheid, creativiteit in het zien van mogelijkheden. Dat gaf haar het vertrouwen dat het bij mij in goede handen zou zijn.

Het belangrijkste doel van mijn betrokkenheid is het bij elkaar brengen van de visie van Aeres Hogeschool Almere de wensen en de behoeften van de gebruikers

Hoe het begon

Inmiddels is het interieurplan van Aeres Hogeschool Almere gepresenteerd en ontzettend goed in de smaak gevallen. Ik wil nog even terug naar het begin.

De nieuwe locatie van Aeres Hogeschool Almere is ontworpen door BDG architecten, met input van de toekomstige gebruikers. Het gebouw kenmerkt zich door duurzaamheid, circulariteit, zelfvoorzienende oplossingen, planten in, aan en op het gebouw. BDG architecten levert het gebouw op met een natuurlijk kleurpalet, passend bij de thema’s van de etages: bodem, water, mens & leefomgeving, food en lucht. In gebruikersbijeenkomsten mochten de toekomstige gebruikers meedenken over het nieuwe gebouw.

Vertaling wensen en behoeften

Voor het interieur werkte ik met een projectgroep, met een afvaardiging van alle afdelingen en, niet het minst belangrijk, studenten. Dit maakt het schoolgebouw een gebouw door en voor iedereen. Met deze projectgroep inventariseerde ik de wensen en de behoeften voor de verschillende ruimtes. Denk daarbij aan de lokalen, vergaderruimtes, kantoren, personeelsruimte en de openbare ruimtes. Tegelijkertijd heb ik een concept bedacht, dat past bij de visie van Aeres Hogeschool Almere.

De vertaling van de visie in een concept met daarbij passende moodboards maken de keuzes voor de juiste stijl, kleur en materiaal gemakkelijker. En belangrijk: persoonlijker. Een goed concept is tenslotte een visualisatie van de identiteit. Na de goedkeuring van dit concept, ben ik verder gegaan met een passend kleur- en materialenplan, lichtplan, beplantingsplan en een meubelplan. Dit is dan het uitgangspunt voor de leveranciers.

Nieuwe manier van leren

In de uitvoering van het interieurplan heb ik een nieuwe onderwijsvisie voor Aeres Hogeschool Almere geschreven in relatie tot de inrichting. Ik werd hiervoor geïnspireerd door het verhaal van hoogleraar Operations Management Pieter le Roux.  Het komt er op neer dat je vroeger naar school ging voor de lessen, maar inmiddels is alles online beschikbaar. Studenten leren nu meer door reflectie (reflecting), te doen (doing) en door te communiceren en te discussiëren (conversing).

De studenten van Aeres Hogeschool Almere zijn bezig met de uitdagingen van de toekomst op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en natuurlijke leefomgeving. Vanuit de combinatie van leren, samenwerken, kennis delen, reflecteren en discussiëren komen de mooiste oplossingen.

Bij deze nieuwe manier van leren hoort een ruimte waarbij je je creatief en actief uitgedaagd voelt. Maar die omgeving moet ook veilig en betrokken voelen, zodat je je vrij voelt om je te laten uitdagen. Hieronder de impressie van een lokaal die ik op basis van deze visie en met input van de projectgroep (afvaardiging van de gebruikers) uitwerkte voor een lokaal.

De planning is dat het nieuwe schoolgebouw in september 2021 in gebruik genomen gaat worden. Tot die tijd ga ik me vooral bezig houden met de juiste doorvertaling van het interieurplan door de gekozen leverancier en de lokale ontwerpers.

Bericht openen

Dankbaar hospice

In 2019 zag mijn vriendin een oproepje in de krant van het Hospice in Almere. Omdat ze van plan waren te verhuizen naar een grotere locatie, waren ze op zoek naar een interieurontwerper om met ze mee denken over de juiste sfeer. Een thuisgevoel, verwoordde de voorzitter het.

Hoewel ik midden in mijn studie binnenhuisarchitectuur zat, stuurde ik toch een mail. Dat ik nog bezig was met de opleiding, maar dat het me een geweldige eer zou vinden om bij te dragen aan een fijn verblijf voor de bewoners.

Hoe het begon

Het Hospice had meerdere reacties ontvangen van ontwerpers. Maar ze vonden dat mijn verhaal er uitsprong en wilden graag kennis maken om verder te praten. Ik had de oproep ook besproken ook in de klas en alle cursisten waren enthousiast. Omdat het best veel was om het alleen op te pakken, ging een van mijn klasgenoten mee naar de afspraak. Ook omdat het ons een mooie uitdaging leek om de opdracht samen uit te werken.

Het was een leuk gesprek en we kregen dan al snel de bevestiging: we mochten de opdracht doen. We hadden een klankbord in een gepensioneerde interieurarchitect, maar wij waren in de lead.

In je element

We bedachten het concept ‘In je element’ wat terugvoert naar de vier elementen, aarde, vuur, water en lucht, de vier oerprincipes waaruit alles is opgebouwd. Ook de mens.

Dit concept visualiseerden we met een moodboard om het te presenteren voor een vertegenwoordiging van het Hospice. Zij waren direct enthousiast over het concept en we konden nu echt verder.

Vandaar uit werkten we het ontwerp verder uit in natuurlijke kleuren, materialen, meubelen en licht voor de leefruimtes, de kamers en de stilteruimte. We moesten uiteraard wel rekening houden met de gebruikerseisen voor de zorg. Maar ondanks dat, zijn we er in geslaagd een warme welkome sfeer te realiseren, waar iedereen zich thuis voelt. Zowel de bewoners als de bezoekers. De kamers van de bewoners hebben ook elk een eigen karakter gekregen. En in de leefruimtes zijn gezellige verblijfruimtes geworden om samen televisie te kijken, spelletjes te spelen of te puzzelen.

Het Hospice is in de zomer van 2020 verhuisd. Door Covid-19 was er helaas geen mogelijkheid geweest om het eindresultaat te bekijken.

 

Bericht openen

Project Beach Vibes

Beach Vibes

Voor Puck en Tycho

Opdrachtgevers

Puck en Tycho zijn midden 30 en wilden na jaren een nieuwe slaapkamer met inloopkast. Puck is adviseur bij een bank en Tycho heeft een barbierszaak. In ons gesprek vertelden ze over hun schelpenverzameling en dat ze die graag een plekje wilden geven. Daarnaast wil Puck graag een inloopkast en een zitje in de slaapkamer.

 

Beach Vibes

Geïnspireerd door de schelpenverzameling van Puck en Tycho heb ik het concept Beach Vibes uitgewerkt. De schelpen komen van stranden over de hele wereld. Met dit concept breng ik het gevoel van hun reizen en het strand terug in hun slaapkamer.

Het concept geeft de slaapkamer het voetjes-in-het-zand-en-relax gevoel. De natuurlijke tinten krijgen diepte en spanning door de verschillende texturen in de materialen zoals het riet en het hout en de texturen in de stoffen.

Voor deze opdracht zijn een concept en visualisatie, een interieurontwerp en een handgemaakte 3D visualisatie, een kleuren- en materialenplan en een lichtplan uitgewerkt.

Bel mij als ik wat voor jou kan betekenen.

Berichtnavigatie

1 2 3
Scroll naar boven